En fullkomligt sann och oinskränkt lögnaktig berättelse om Torgny Lindgrens författarskap såsom den berättas, med inspiration av Torgny Lindgrens texter, av den sanningssökande berättaren Gunnar Eklund

"Vad jag gillar det tydliga talet! Och långsamheten! Orden får visa sig från sin vackraste sida, inga blir nersvalda i brådskan utan alla kommer ”till tals”."


ANNIKA BURHOLM VF


"Vanligtvis tolkar Eklund Lindgrens texter, här är han mer herre i egna huset, vilket faktiskt underlättar känslan av direkthet i berättandet."

"berättelsen om den stumme Bernhard som läste sig mot vanvettet och en bra bit fick med sig lille Torgny däri Raggsjöliden är oemotståndlig och spännande"


LEIF LARSSON VK


"Sanslöst om Torgny Lindgren"

"Det är en händelserik berättelse fylld av fantastiska personbeskrivningar och skeenden"


PER STRÖMBRO NV

Ända sedan jag för många år sedan fick höra historien om Bernhard av Torgny Lindgren har jag funderat på hur man skulle kunna involvera den i en scenisk föreställning. Torgnys berättelse om Bernhard finns inte utgiven i bokform utan är en berättelse som han använt i ett tal och som han återberättade för mig en gång. Under hösten 2008 fick jag så en föreställningsidé. Det började egentligen med att jag såg intervjun med Torgny i SVT:s litteraturprogram “Babel” där Daniel Sjölin kallade intervjun för “Sanningen om Torgny Lindgren”. Just Torgnys förhållande till sanningsbegreppet har alltid intresserat mig. Så min första tanke var att gå vidare och rota i “Sanningen om Torgny Lindgren”. Jag tog kontakt med Torgny och skickade ett första utkast till min version av “Sanningen om Torgny Lindgren” där jag vävt in berättelsen om Bernhard i en lögnaktig ramhistoria. Jag fick ett svar där Torgny godkände att jag använde Berhard-berättelsen samt gav mig några tips. Bland annat tyckte han att jag skulle ta ut svängarna mer - eller som han skrev: “Man ska icke vara återhållsam då man ljuger”. Arbetet med texten gick vidare med att jag än en gång plöjde mig igenom Torgnys böcker. Och det var i det arbetet som titeln på föreställningen kom att ändras. I slutet av Torgnys bok “Till sanningens lov” finns ett parti där en plastikkirurg ska förklara sitt förhållande till kristendomen och då säger han:

“Den är byggd av ett oändligt antal föreställningar, den ena galnare och orimligare än den andra, om man ser på dem en efter en hittar man ingenting att tro på. Men sammantagna ger de där föreställningarna en absolut sann bild av tillvaron."

Efter det blev det uppenbart för mig att titeln på denna berättarföreställning måste vara: “Föreställningen om Torgny Lindgren”. Ordet “föreställning” har ju en härlig tvetydig betydelse. Men kanske är det en vanföreställning. Torgny har själv en gång sagt: “Vad som finns i skriften är våra föreställningar och ingenting annat”.

“Föreställningen om Torgny Lindgren” framförs som en enkel berättarföreställning utan scenografi och andra yttre attribut. Jag har under mina 30 år som skådespelare undersökt och försökt utveckla förhållandet mellan teater och berättande. Jag tycker att förmågan att berätta en god historia också är grunden för bra teater. En väl framförd berättarföreställning gör publiken medskapande och ger dem möjlighet att skapa sina egna bilder. Oftast, men inte alltid, har jag arbetat med berättarteater med hjälp av Torgny Lindgrens texter. Hans förmåga att skapa berättelser i den muntliga berättartraditionen och samtidigt fylla dessa med ett flertal underliggande betydelser gör Torgnys berättelser fantastiskt bra och tacksamma att använda i berättarteater. Det har hittills blivit åtta (eller är det nio?) teaterföreställningar som bygger på Torgnys texter.

Efter premiären i Umeå 5:e april 2009 har jag spelat föreställningen ett antal gånger i norra Sverige. Nu ska "Föreställningen om Torgny Lindgren" upp igen. Man kan beställa den tillsammans med "Skräddar Molins berättelser" eller “Sagan om de fyra stortrollen”. Mer om detta på http://scenkonstportalen.riksteatern.se/producent/15.

Om ni är intresserade att engagera mig kan ni mejla till: info@gunnareklund.se eller ringa 070-206 59 29